Ако президентът е решил да води политическа война с партия

...
 Ако президентът е решил да води политическа война с партия
Коментари Харесай

Владислав Горанов защити агенция Митници за сключения с Митьо Очите договор

 Ако президентът е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, това е негово право, различен е въпросът какъв дял би имал от това, сподели във Варна министърът на финансите Владислав Горанов, представен от " Фокус ". Горанов бе незабавен да отговори задочно на президент Румен Радев, който по-рано упрекна " висши служители от ГЕРБ " за продобиване на публичната поръчка на Агенция " Митници " от компания, обвързвана с Димитър Желязков – Митьо Очите. Договорът по поръчката е подписан по време на служебния кабинет назначен от Радев.
Президентът уточни, че Митьо Очите е в престъпните летописи от години, а това няма по какъв начин да стане без чадър от властта. Той приказва и за обвиняванията, че назначеният от него длъжностен кабинет е сключил контракт за защита с компания на задържания в Истанбул Желязков.

 

" Тук се прави подстрекателство, че единствено няколко дни, откакто встъпва в служба, служебното държавно управление подписва този контракт, само че на процедура назначените от ГЕРБ служители в митниците, които служебното държавно управление остави непокътнати, те персонално подписват контракти и дано не си вършим илюзии - с цел да има контракт, има си законови процедури и периоди, които би трябвало да се изпълнят. Това значи, че цялата процедура - от съобщение до класиране и решение, е осъществена от тези назначени от ГЕРБ служители по времето на кабинета " Борисов 2 ". Те подписват и контракт. Вие помните какъв писък се надигна, че служебното държавно управление освобождава високопоставени служители в някои ведомства. Сега излиза, че единственият грях на служебното държавно управление е, че е оставило всички останали. Изводът е явен - идващият път, в случай че има подобен, всички вън ", съобщи президентът.

Горанов напомни, че поръчката е оповестена от Митница - Бургас през март 2016 година и завършила през февруари 2017 година. " Цитираната в последно време компания печели три от обособените позиции, свързани с защита на две почивни бази и едно митническо бюро в Ямбол на обща стойност 2 520 лв. за две години за защита с механически прийом. В случая изобщо не намирам претекстовете за толкоз остра реакция от страна на президента ", сподели Горанов. После добави, че без значение, че неговата политическа позиция, йерархично е много по-надолу от тази на президента, той е задължен да отбрани сътрудниците си от Министерството на финансите.

 

През последните над 25 години в Министерството на финансите са назначавани и са работили единствено специалисти, сподели Горанов, които съгласно него, освен през последните години, само че и от самото начало на прехода подсигурили финансовата непоклатимост на страната.

 

" Обществената поръчка е подписана фактически по времето, когато е работило служебно държавно управление, само че аз не одобрявам офанзива против българската държавна администрация и изключително тази на Министерството на финансите, в тази ситуация на Агенция " Митници ", сподели Горанов.

 

" Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за публични поръчки е сестра на върховен политик от Българска социалистическа партия ", попита риторично Горанов и си отговори: " Не би трябвало да го споделям, тъй като държавните чиновници в България служат на цялото общество, те не са на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия или на президента ". Според него началникът на отдела за публични поръчки е добър чиновник, който работи в организацията повече от 20 години.

 

" Моето неодобрение от реакцията на президента идва от това, че се нападат институции. Моето схващане e, че те работят добре и не може да се гради здрава страна с добре функциониращи институции на база на опълчване на върховен държавен политик - в тази ситуация президента, на държавната администрация, без значение под управлението на кое държавно управление работи ", съобщи министър Владислав Горанов.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР